OZNAČOVÁNÍ MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ
DRŽÁKY CENOVEK MŮŽETE KOUPIT V NAŠEM E-SHOPU ZDE ...
Pokud hledáte řešení, jak levně, prakticky a snadno označit své vystavené maso a masné výrobky, tak jste tu správně.
Použijte cenovky z nerezové drátu, které jsou levné, snadno omytelné, dlouho vydrží, lehce je ohnete a přizpůsobíte svým potřebám.
Usnadníme Vám práci a dodáme Vám k nim i levné zalaminované štítky.
U každého vystaveného syrového masa by mělo být uvedeno:
Název – vepřová plec bez kosti, hovězí žebro, ….
Druh masa – výsekové maso vepřové, hovězí …
Výrobce – firma, která maso zpracovala
Chov a porážka v – země původu masa
Cena – většinou se uvádí kolik stojí 1 kilo masa - Kč/ kg
Spotřebujte do - do kdy je minimální trvanlivost masa, je jednodušší napsat zvlášť na cedulku a nalepit na vitrínu pro jednotlivé druhy masa
U masných výrobků by zase měly být tyto informace:
Název – kuřecí debrecínka, salám vysočina …
Druh masného výrobku – zařazení do skupiny dle tepelného opracování výrobku,
nejčastější skupiny masných výrobků:
- masný výrobek tepelně opracovaný (párky, špekáčky, měkké salámy, dušené šunky, tlačenky, uzená masa, anglická slanina, klobásy a jiné )
- masný výrobek trvanlivý tepelně opracovaný ( selský salám, vysočina a jiné )
- masný výrobek trvanlivý fermentovaný (salámy Herkules, poličan, paprikáš, lovecký, klobása dunajská a jiné)
Výrobce – firma, která masný výrobek vyrobila
Cena – většinou se uvádí kolik stojí 1 kilo výrobku - Kč/ kg
Spotřebujte do - do kdy je minimální trvanlivost výrobků, pro nebalené výrobky je jednodušší napsat zvlášť na cedulku a nalepit na vitrínu pro jednotlivé skupiny masných výrobků, u balených výrobků by to mělo být na obale
DĚLENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ, DRUHY MASNÝCH VÝROBKŮ
1. tepelně opracované masné výrobky:
Výrobky, u kterých bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného účinku odpovídajícího působení teploty 70 °C po dobu 10 minut
- drobné masné výrobky (různé párky, špekáčky, apod.)
- měkké salámy (šunkový salám, gothajský salám, apod.)
- různé dušené šunky
- vařené výrobky (tlačenka, jaternice, jelítka, apod.)
- uzená masa
- speciality (anglická slanina, kladenská pečeně, apod.)
- jiné masné výrobky, jako jsou grilovací klobásy, tyčinky nebo párky.
2. tepelně neopracované masné výrobky
Výrobky určené k přímé spotřebě bez další úpravy, u nichž neproběhlo tepelné opracování surovin ani výrobku.
3. trvanlivé tepelně opracované masné výrobky
4. fermentované trvanlivé masné výrobky
Tepelně neopracované výrobky určené k přímé spotřebě, u kterých v průběhu fermentace, zrání, sušení, popřípadě uzení došlo k jejich vysušení tak, aby byla prodloužena minimální trvanlivost na 21 dní při teplotě skladování 20 °C.
- klobásy (např. dunajská klobása)
- různé sušené šunky a pršuty.